Ваше місто:
Чергові відділення ПАТ "МТБ БАНК" - Power Banking >>>
image/svg+xml

#ШахрайГудбай: під час онлайн-шопінгу віддавайте перевагу післяплаті!

Приватним особам
22.05.2023
#ШахрайГудбай: під час онлайн-шопінгу віддавайте перевагу післяплаті! - фото - mtb.ua

Продаж неіснуючих товарів в інтернеті вже не перший рік є поширеним сценарієм шахрайства. Зловмисники поліпшують рівень свого «сервісу», щоб максимально бути схожими на справжніх продавців.

Шахраї створюють ілюзію роботи справжнього магазину:

  • швидко відповідають на повідомлення;
  • допомагають підібрати розмір;
  • консультують щодо характеристик товару;
  • обіцяють швидку доставку.

Якщо покупець не погоджується на повну передплату товару, шахраї можуть пропонувати внести невелику передоплату в сумі 150-200 гривень.

Також є випадки, коли шахраї після отримання передоплати за неіснуючий товар намагаються привласнити всі кошти з рахунку.

Приклад такої схеми: людина знаходить магазин одягу в інстаграмі, обирає необхідний товар, консультується та домовляється про доставку та оплату. Після того, як покупець оплачує товар, через певний час шахраї повідомляють, що виявляється, що товару  необхідного розміру немає, що вони повернуть кошти. Щоб повернути кошти, потрібно авторизуватися на сайті інтернет-магазину та ввести всі реквізити своєї картки. У такий спосіб шахраї не лише беруть гроші за товар, який не надсилають, а і привласнюють гроші з картки.

Також шахраї полюбляють зволікати (“тягнути часˮ), щоб покупець не одразу зрозумів, що він став жертвою шахрайства. Приклад такої ситуації: покупець оплатив товар в інстаграм-магазині, а товар не отримав. Шахрай пояснює затримку пересилання товару тим, що він потрапив у лікарню, тому відправка буде за кілька тижнів. Через деякий час повідомляє, що сторінку магазину зламали, звертайтеся на іншу “резервнуˮ сторінку магазину. Шахраї “годують обіцянкамиˮ покупців, які вже зробили передплату, для того, щоб їхню сторінку не заблокували, водночас паралельно ошукують інших покупців.

Як уникнути подібного шахрайства?

▪              Надавайте перевагу післяплаті.

▪              Остерігайтеся онлайн-магазинів, які заманюють купити якісні речі за мінімальними цінами.

▪              Не вводьте реквізитів платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

▪              Перевірте безкоштовно сайт онлайн-магазину на шахрайство на:

✔          сервісі Кіберполіції "STOP FRAUD": https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/;

✔          сервісі Асоціації "ЄМА" CheckMyLink: https://check.ema.com.ua/.

ВАЖЛИВО! Схема шахрайства може бути абсолютно новою або добре прихованою. Тому, крім перевірки сайту на сайті Кіберполіції в розділі "STOP FRAUD" та сервісі CheckMyLink, здійснюйте також власну перевірку.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

Більше інформації про правила платіжної безпеки на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.

Інші новини

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Сайт може запитувати вашу геопозіцію з метою відповідності політиці правовласників по поширенню контенту на певних територіях. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту та/або сервісів Сайту, Ви погоджуєтеся з цим.

Прийняти