Ваше місто:
Онлайн банкінг для бізнесу
Чергові відділення ПАТ "МТБ БАНК" - Power Banking >>>
image/svg+xml

Що змінилося для громадян на валютному ринку у зв’язку з війною?

Приватним особам
12.04.2022
Що змінилося для громадян на валютному ринку у зв’язку з війною? - фото - mtb.ua

Який зараз офіційний курс гривні до іноземних валют?

24 лютого 2022 року НБУ зафіксував офіційний курс гривні до долара США на рівні 29,25 грн/$. Курси  до інших валют встановлюються НБУ щоденно. Курси банків можуть відрізнятися від офіційного курсу НБУ. 

Чи можна купити готівкову іноземну валюту?

Купівля іноземної валюти тимчасово заборонена.

Виняток – купити валюту можна за наявності у відділеннях банків, які розташовані на територіях під загрозою окупації державою-агресором. Перед відвідуванням відділення зателефонуйте на гарячу лінію вашого банку та уточніть деталі про роботу відділень та наявність готівки.

Чи можна продати готівкову іноземну валюту?

Так, якщо це не російські або білоруські рублі. Жодних обмежень на продаж інших валют Національний банк не встановлював.

Чи можна переказати іноземну валюту за кордон?

Дозволено переказувати із власних карток на картки фізичних осіб за кордоном до 100 тис. грн в еквіваленті на місяць. Це, наприклад, близько $3,4 тис. Водночас звертаємо вашу увагу, що відповідний ліміт розповсюджується на здійснення операцій із використанням платіжних карток для придбання активів, які належать до операцій quasi cash.

Без обмежень дозволено переказувати кошти за кордон для оплати навчання та витрат, пов’язаних зі смертю громадян, лікуванням у медичних закладах та транспортуванням хворих.

Крім того, для сприяння діяльності волонтерів фізичним особам дозволено переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн в еквіваленті (це більше $13,5 тис.)

До таких товарів належать бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для стеження, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Чи можна знімати готівку з рахунків?

100 тис. грн – це щоденний ліміт на зняття готівки в Україні. З гривневих рахунків ви можете знімати кошти в гривні, а з валютних – у валюті або у гривні, попередньо продавши валюту.

За кордоном діє той самий ліміт на зняття коштів з валютних рахунків. Водночас отримання готівки з гривневого рахунку обмежено сумою 100 тис. грн на місяць.

Чи є обмеження на безготівкові розрахунки?

Жодних заборон немає. Розраховуватися картками українських банків за товари та послуги в торговельних мережах та Інтернеті можна без обмежень як в Україні, так і за кордоном.

Більше інформації про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні, читайте на спеціальному порталі Національного банку України за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/fin-defense/

#НБУ_фінансова_оборона

Інші новини

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Сайт може запитувати вашу геопозіцію з метою відповідності політиці правовласників по поширенню контенту на певних територіях. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту та/або сервісів Сайту, Ви погоджуєтеся з цим.

Прийняти