Ваше місто:
Чергові відділення ПАТ "МТБ БАНК" - Power Banking >>>
image/svg+xml

Як виховати фінансово освічену дитину?

Приватним особам
04.11.2021
Як виховати фінансово освічену дитину? - фото - mtb.ua

Україна вже кілька років поспіль відзначає Всесвітній день заощаджень і МТБ БАНК традиційно присвячує цьому святу матеріали, з яких можна дізнатися про те, як краще заощаджувати чи як себе правильно поводити, щоб не залишитися без накопичень.

Пропонуємо декілька порад для батьків – як виховати фінансово освідчену дитину.

Вік: 4-7 років

Саме час пояснити дитині суть такого явища, як гроші. Наприклад, розкажіть, чому ви ходите на роботу та скільки вам треба працювати, щоб купити морозиво або іграшки. Розглядайте разом купюри чи монети.  Розкажіть про електронні гроші. Перетворіть це на гру – нащадку сподобається. 

Вік: 8–10 років

Подаруйте скарбничку та розкажіть про правило «десяти відсотків». По-перше, дитина почне розуміти таке важливе поняття як відсотки, по-друге – буде кидати у скарбничку десяту частину від кишенькових грошей або подарунку.  Крім того це той самий час, коли треба починати ходити по крамницях - зверніть увагу дитини на ціни, щоб можна було порівняти цінники у різних магазинах. А ще радимо оформити дитячу картку, щоб ваша дитина звикала до cashless та навичок управління особистими коштами.

Вік: 11–13 років

Ваша дитина вже  досить доросла, щоб мати уяву про сімейний бюджет. Складіть разом списки доходів та витрат. Зауважимо: дитина повинна усвідомити, що доходи – це не тільки зарплата!  А витрати можуть бути постійними (комуналка) і змінними (відпочинок). І вже починати говорити про податки. Це боляче, але нічого не поробиш 

Вік: 14–16 років

Час говорити з дітьми про інвестування в освіту, про особистий фінансовий план та спробувати донести важливу думку: імпульсивні покупки до добра не доводять. Треба вчитися терпіти. Там, де метушня – гроші не водяться.

Інші новини

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Сайт може запитувати вашу геопозіцію з метою відповідності політиці правовласників по поширенню контенту на певних територіях. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту та/або сервісів Сайту, Ви погоджуєтеся з цим.

Прийняти