Ваше місто:
Онлайн банкінг для бізнесу
Чергові відділення ПАТ "МТБ БАНК" - Power Banking >>>
image/svg+xml

Факторинг: від Кодексу царя Хаммурапі донині

Приватним особам
24.01.2022
Факторинг: від Кодексу царя Хаммурапі донині - фото - mtb.ua

Відстрочка платежу поставлених товарів та послуг - це практично кредитування постачальником своїх клієнтів. Але, на відміну від банку, постачальник не має вільних грошей, кредитних аналітиків і служби стягнення боргів. Кожна затримка платежу створює так званий касовий розрив і може залишити бізнес без оборотних коштів. Захиститись від ризиків та вивести бізнес на новий рівень допоможе факторинг.

Факторинг простими словами – це обмін майбутньої виручки на гроші.

«Ви продали товар за умови відстрочення або розстрочення платежу та виставили рахунок клієнту. Банк, якому ви «делегували»  цей рахунок, оплачує його раніше, ніж це зробить покупець. Так, у розрахунках між продавцем і клієнтом з'являється посередник - фактор, - пояснює Голова Правління ПАТ «МТБ БАНК» Юрій Кралов, який нещодавно очолив Комітет з розвитку факторингу Асоціації українських банків. -  В результаті бізнес отримує обігові  кошти, платить оренду, зарплату співробітникам, продовжує виробничу діяльність і розвивається. Сьогодні факторинг – один із найефективніших інструментів для недопущення виникнення касових розривів, що дає бізнесу можливість безперервного розвитку».

Факторингові послуги у сучасній Україні

МТБ БАНК за п’ять років вже зробив ряд кроків саме у сфері розвитку факторингових послуг і сьогодні його доля ринку складає 4%. Це досить велика цифра, зважаючи на те, що сучасні факторингові послуги не є досить розвинутими в Україні. Сфера дуже монополізована, 92%  послуг надають максимум вісім банків, цього недостатньо.  Тому так важливо докладати зусиль для всебічного розвитку такого перспективного фінансового інструменту. У минулому році  МТБ БАНК одним з перших приєднався до  «SupplierPlus».  Це онлайн платформа, яка оперує цифровими документами, використовує автоматичний обмін даними і електронні підписи.  Тому постачальники отримують  доступ до джерела оборотного капіталу,  продають інвойси за бажанням, і коли в цьому є потреба, отримують до 100% суми інвойсу одразу після продажу. Покупці, в свою чергу, працюють з більш тривалими умовами оплати без шкоди для постачальників.

Що спонукає клієнтів обирати послугу факторингу в МТБ БАНК

Факторинг  від МТБ БАНК – це необмежений строк фінансування, можливість доповнити обіговий капітал,  збільшити фінансування за рахунок росту продажів, захист від фінансових ризиків та адміністративне управління дебіторською заборгованістю.

 «З факторингом можна масштабувати оборот, – наголошує Юрій Кралов. - Ви можете збільшити постачання у високий сезон або виходити на нові ринки. Якщо попит на ринку знижується, ви самі можете вибрати, за якими поставками вам потрібна послуга факторингу, щоб не платити зайвих комісій. Факторинг є низькоризиковим та ефективним інструментом для розширення доступу малого та середнього бізнесу  до фінансування.  Я сподіваюсь, що протягом найближчих років ринок факторингу зросте від сьогоднішніх 0,2-0,3% ВВП до принаймні 5%, і Україна наблизиться за рівнем розвитку торгового фінансування до своїх західних партнерів».

Український підрозділ всесвітньо відомої компанії  Puratos Group,  міжнародної корпорації з величезним асортиментом інноваційних продуктів й неперевершеним досвідом їх застосування у хлібному, кондитерському та шоколадному виробництвах, вже кілька років користується послугою факторингу в МТБ БАНК.

«Зростання ринку інгредієнтів для хлібопекарської та кондитерської промисловості не тільки стимулює розвиток компаній, що працюють на ньому, а й провокує виникнення різноманітних труднощів, - говорить Сергій Соловей, Генеральний директор «Пуратос Україна». - На певному етапі розвитку наша компанія зіштовхнулася з такою проблемою, як брак обігових коштів. Становище ускладнилося тим, основні клієнти поступово стали змінювати умови оплати, збільшуючи відстрочку платежу. Зрозуміло, вирішення цього питання ми частково переклали на плечі постачальників сировини та підрядних послуг. Проте, працюючи лише у цьому напрямі, проблему було не вирішити. У 2017 році ми уклали договір факторингу з МТБ БАНК, в рамках якого отримуємо від нього повну оплату продукції раніше за термін, прописаний у договорі з дебітором. А дебітор розраховується вже із фактором. Узгодити з клієнтами схему роботи з факторингу було непросто, але результат перевершив очікування. За допомогою нового способу фінансування ми збільшили обсяг продажів і вирішили комплекс завдань, у тому числі вивільнили оборотні кошти та підвищили кількість оброблюваних замовлень».

 Компанія «Пуратос Україна» застосовує класичний безрегресний факторинг для фінансування продажів, щоб прискорити отримання коштів від дебіторів.

«При цьому ми можемо відразу списати дебіторську заборгованість, тобто крім того, що ми прискорюємо оборотність дебіторки, підвищуємо ліквідність і швидше отримуємо оборотні кошти, ми ще й знижуємо свої комерційні ризики, - наголошує Денис Завертаний, фінансовий директор «Пуратос Україна». - Через те, що терміновість факторингу завжди співвідноситься із оборотністю дебіторської заборгованості, ставка фінансування гнучкіша. Більш того, порівняно з класичною кредитною лінією безрегресний факторинг не збільшує боргове навантаження підприємства-постачальника. На виконання фінансових ковенантів безрегресний факторинг також впливає позитивно, знижуючи рівень дебіторської заборгованості, трансформуючи їх у обігові кошти. Технічно все відбувається досить просто: ми віддаємо реєстр на фінансування, дебітор підтверджує перелічені в ньому постачання, і угода фінансується того ж дня. Все це відбувається віддалено, в електронному вигляді, без паперового документообігу. Зараз це особливо актуально для бізнесу». 

Перспективи розвитку

Сьогодні факторинг – світовий тренд, резюмує Голова Правління МТБ БАНК Юрій Кралов. Цей інструмент ефективно працює в розвинутих економіках, і в нашій країні є великий потенціал для його застосування. Дуже важливо, що процес втілення цього інструменту фінансування ініціюється і підтримується Національним банком України,  Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), ЄБРР та USAID у межах свого проєкту «Трансформація фінансового сектору».

 

Інші новини

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Сайт може запитувати вашу геопозіцію з метою відповідності політиці правовласників по поширенню контенту на певних територіях. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту та/або сервісів Сайту, Ви погоджуєтеся з цим.

Прийняти