Ваше місто:
Чергові відділення ПАТ "МТБ БАНК" - Power Banking >>>
image/svg+xml

Що таке кредитна історія?

Приватним особам
12.09.2022
Що таке кредитна історія? - фото - mtb.ua

Кредитна історія – це досьє про всі поточні та сплачені кредити позичальника, яке містить інформацію про те, наскільки сумлінно та вчасно погашалася заборгованість. Також кредитна історія містить інформацію щодо поручительства.

Де можна отримати власну кредитну історію?

Збором та зберіганням такої інформації займаються бюро кредитних історій.

В Україні зареєстровано сім бюро кредитних історій, з яких активними учасниками ринку нині є п’ять.

Як перевірити свою кредитну історію?

  • Отримати онлайн на сайті бюро або на інших онлайн-каналах (наприклад, в мобільному додатку бюро, чат-ботах у Viber та Telegram, а також у мобільних застосунках деяких банків).
  • Замовити кредитну історію поштою.
  • Звернутися особисто до бюро.

Чи можна отримати кредитну історію безкоштовно?

 Відповідно до Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій» один раз упродовж календарного року записи щодо власних кредитів можна отримати безкоштовно. Усі наступні звернення впродовж року будуть платними.

Як бюро отримують інформацію щодо кредитів?

Відомості щодо виданих кредитів бюро отримують від кредитодавців. Отже, за кожним позичальником формується кредитна історія – інформація щодо його кредитів та динаміки їх погашення.

Який термін зберігання інформації в кредитній історії?

Інформація в бюро зберігається протягом 10 років із моменту закриття кредитного договору.

Хто має доступ до кредитної історії?

  • Власник кредитної історії.
  • Кредитодавці, які мають відповідну згоду від власника. Наприклад, кредитор, до якого людина звертається за кредитом. У таких спосіб фінансова установа перевіряє сумлінність виконання людиною своїх попередніх та поточних кредитних зобов’язань.

 

Тому важливо дбати про власну кредитну історію, адже гарна кредитна історія дає шанс відповідальним позичальникам розраховувати не лише на отримання кредиту, а й на  лояльніші умови кредитування.

 Більше інформації про кредитну історію читайте на #ЗнайСвоїПрава_Кредити https://promo.bank.gov.ua/know-your-rights-loans/#section-16

Інші новини

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Сайт може запитувати вашу геопозіцію з метою відповідності політиці правовласників по поширенню контенту на певних територіях. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту та/або сервісів Сайту, Ви погоджуєтеся з цим.

Прийняти