Ваше місто:
Онлайн банкінг для бізнесу
Чергові відділення ПАТ "МТБ БАНК" - Power Banking >>>
image/svg+xml

Юрій Кралов: факторинг на платформі SupplierPlus – це win-win рішення для всіх

Приватним особам
Бізнесу
07.05.2021
Юрій Кралов: факторинг на платформі  SupplierPlus – це win-win рішення для всіх - фото - mtb.ua

Голова правління ПАТ «МТБ БАНК» Юрій Кралов прийняв участь в якостi спікера у онлайн конференції «SupplierPlus: старт сучасного факторингу в Україні», де естонська компанія SupplierPlus офіційно представила свою платформу реверсивного факторингу в Україні.

«SupplierPlus - це онлайн платформа, яка оперує цифровими документами, використовує автоматичний обмін даними і електронні підписи.  Тому постачальники отримують  доступ до джерела оборотного капіталу,  продають інвойси за бажанням, і коли в цьому є потреба, отримують до 100% суми інвойсу одразу після продажу. Покупці, в свою чергу, працюють з більш тривалими умовами оплати без шкоди для постачальників», – зазначив голова правління ПАТ» МТБ БАНК» Юрій Кралов.

Юрій Кралов підкреслив,  що офіційний запуск платформи реверсивного факторингу – це визначна подія для України:

«Сьогодні факторинг – світовий тренд, цей інструмент ефективно працює в розвинутих економіках, і в нашій країні є великий потенціал для його застосування. Дуже важливо, що процес втілення цього інструменту фінансування ініціюється і підтримується Національним банком України,  Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), ЄБРР та USAID у межах свого проєкту «Трансформація фінансового сектору». МТБ БАНК – один з перших банків України, який приєднався до платформи SupplierPlus і ми зацікавлені в тому, щоб банківська спільнота та компанії  якомога швидше також долучилися до платформи та використовували її як інструмент для оперативного і легкого залучення додаткового фінансування обігових коштів».

Слід зазначити, що МТБ БАНК за п’ять років вже зробив ряд кроків саме у сфері розвитку факторингових послуг і сьогодні його доля ринку складає 3%. Це досить велика цифра, зважаючи на те, що сучасні факторингові послуги не є досить розвинутими в Україні.

Уве Поом, операційний директор SupplierPlus Group, зазначив, що покупці з хорошим кредитним рейтингом можуть вивільнити свій робочий капітал, а постачальники в свою чергу можуть отримувати оплату миттєво:

« Одна з головних переваг реверсивного факторингу – швидке повернення коштів за інвойсом.  Якщо звичайний факторинг спрямований на постачальника, і покупець не несе ніякої відповідальності, то реверсивний – це перевернута версія той самої ідеї, але акцент - на покупця. Кредитна лінія може бути надана покупцю, і він гарантує постачальнику, що інвойси будуть сплачені швидко. В цьому випадку покупець повинен надати документи банку, що він платоспроможний».

«Факторинг, і особливо реверсивний факторинг, є низькоризиковим та ефективним інструментом для розширення доступу МСП до фінансування. Ми раді підтримати компанію «SupplierPlus Україна», що робить факторинг доступним для малого і середнього бізнесу. Ми сподіваємося, що протягом найближчих років ринок факторингу зросте від сьогоднішніх 0,2-0,3% ВВП до принаймні 5%, і Україна наблизиться за рівнем розвитку торгового фінансування до своїх західних партнерів» - підкреслив керівник проєкту USAID «Трансформаціяфінансового сектору» Роберт Бонд.

В ході конференції Олексій Оніпер, генеральний директор SupplierPlus в Україні , підкреслив, що «реверсивний факторинг – це набагато ефективніший  інструмент управління собівартістю і маржею».

Крім того, наголошує Юрій Кралов, «той факторинг, що існує на ринку зараз, не дозволяє розвиватися малому та середньому бізнесу швидше.  Головна перешкода пов’язана з тим, що клієнти повинні «принести» у банк весь контракт, і фінансування реалізується у повному обсязі. Це не дуже зручно для підприємців, бо всі надходження повинні йти через один банк.  Таким чином обмежується свобода вибору найкращих умов фінансування».

«Нові рішення дають постачальнику можливість поповнювати свої оборотні кошти частково, рівно на стільки, скільки йому зараз потрібно, і у будь-якому банку. Він може продати один, два, або три інвойси будь-якій фінустанові, залишаючись клієнтом того банку, де він вже звик обслуговуватися», - зазначив Юрій Кралов.

Учасники конференция висловили впевненість в тому, що український ринок може досить швидко прийняти реверсивнийфакторинг, тому що постачальники, покупці и банки зацікавлені в нових цифрових технологіях. Третя хвиля інтернет-технологій – блокчейн, яка передбачає використання  електронного підпису,  сприятиме поширенню е-факторингу на українському ринку.

Інші новини

Цей Сайт використовує файли cookies для більш зручної роботи користувачів з ним. Сайт може запитувати вашу геопозіцію з метою відповідності політиці правовласників по поширенню контенту на певних територіях. Продовжуючи будь-яке подальше використання Сайту та/або сервісів Сайту, Ви погоджуєтеся з цим.

Прийняти